Paté de năut (Hummus)

Publicat pe Actualizat pe

Năutul este o sursă excelentă de proteine, foarte bogat în fibre, antioxidanți și carbohidrați, vitamine A, B6 şi B9, acid folic, şi minerale precum:  calciu, cupru, fier, fosfor, potasiu, magneziu, mangan şi zinc. Grație conţinutului  bogat de proteine, năutul poate substitui cu succes carnea. Extrem de gustos și având numeroase proprietăţi „minune”, năutul contribuie la scăderea colesterolului, împiedicarea acumulării zahărului în sânge, scăderea riscului apariției bolilor cardiovasculare și a cancerului de colon, creșterea imunității organismului, combaterea anemiei, eliminarea paraziților intestinali, este util în curele de slăbire prin controlarea poftei de mâncare,etc.

Rețeta propusă astăzi este : patè de năut  sau hummus, un preparat specific țărilor din Orientul Mijlociu.

Timp de hidratare: 12 hIMG_20150614_162153

Timp de fierbere: 3 h

Timp de preparare: 15 minute

Costuri pentru 4 – 6 porții: aproximativ 5 ron

Ingrediente:

200 g năut  (aproximativ 500 g năut fiert)

3 cătei de usturoiIMG_20150614_163934

3 linguri suc de lămâie

3 linguri ulei de măsline (sau alt ulei presat la rece)

2 lingurițe tahini – pastă de susan (eu folosesc pasta raw-vegană facută în casă)

1/4 linguriță semințe chimion (sau pulbere)

1/2 linguriță sare neiodată (puneți după gust)

Puteți renunța la unele ingrediente (de exemplu: usturoi, chimion), dacă nu vă sunt pe plac. Iese la fel de bun.

Mod de preparare:

Năutul se alege, se spală şi se pune la înmuiat peste noapte (12 ore). Apa în care a fost înmuiat se aruncă, IMG_20150614_165740se clătește bine, se adaugă alta şi se pune la fiert timp de 3 ore (dacă considerați ca mai trebuie apă, puneți numai apă fierbinte). Când năutul este gata, îl scurgem pastrând o cană din apa în care a fiert, adăugăm celelalte  ingrediente și omogenizăm bine cu blenderul. Punem apă treptat, în funcție de cum preferați consistența (mai subțire sau mai gros). Se consumă cald, iar dacă îl păstram la frigider pentru a doua zi, îl scoatem din timp și îl mâncăm la temperatura camerei.   Îl puteți servi alături de diferite salate sau direct pe legume –  cu pâine integrală, lipii sau crackers.

Poftă bună la sănătate!

Puteţi urmări un clip video AICI.

Lasă un comentariu